Web
Analytics
210 6511432, 210 6518719 info@coveramea.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου εορτάζεται  η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες). Η εορτή την ημέρα αυτή αποφασίσθηκε το 1992, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Λέγοντας ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι Αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση), Σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα), Νοητική καθυστέρηση, Χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).
       
Στην πατρίδα μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο, με βάση αναλογικά ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους. 

Στο Σύνδεσμό μας, το Σύνδεσμο Προστασίας Παιδιών και ΑμEΑ που με διάφορες ονομασίες λειτουργεί συνεχώς από το 1923 παρέχοντας έργο κοινωνικό, λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) για Άτομα με Νοητική Υστέρηση. Στη συγκεκριμένη δομή παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης δραστηριοτήτων, υπό την επίβλεψη άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού, που συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση των αδυναμιών όσο και στην ανάδειξη των δεξιοτήτων των ατόμων με Νοητική Υστέρηση.

Σήμερα η συνολική δυναμικότητα του Κ.Δ.Η.Φ. του Φορέα μας ανέρχεται στην Αθήνα στα 418 ΑμεΑ με μέτρια έως σοβαρά νοητικά προβλήματα, εκ των οποίων 40 ωφελούμενοι εξυπηρετούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα στη Ρόδο λειτουργεί Παράρτημα του Φορέα δυναμικότητας 102 ατόμων.
Μια άλλη λειτουργία είναι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ)  “ΣΤΗΡΙΞΗ” που αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με Nοητική Yστέρηση. Αποσκοπούν στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.

Λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες μπορεί, στην Αθήνα να φιλοξενηθούν 60 άτομα με ελαφριά, μέση έως βαριά νοητική υστέρηση, μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα ή δια βίου υποστηριζόμενα από το προσωπικό των Σ.Υ.Δ., από 18 ετών και άνω. Παράλληλα στη Ρόδο λειτουργεί Παράρτημα Σ.Υ.Δ. του Φορέα δυναμικότητας 14 ατόμων στο πλαίσιο της υλοποίησης Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φιλοσοφία μας είναι η παροχή εξατομικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, με σκοπό την κοινωνικοποίηση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των σκληρά δοκιμαζόμενων οικογενειών τους. Eίμαστε ευτυχείς, γιατί μας δίδεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτό που μέσα μας βαθιά είναι χαραγμένο.

ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ στον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ μας.
       
Σήμερα μάλιστα, ένα χρόνο μετά την ισχύ του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, αρκετές εμβληματικές δράσεις έχουν υλοποιηθεί και αυτές είναι: 

  • Η ενεργοποίηση για πρώτη φορά του Συντονιστικού Μηχανισμού,  
  • Η σύσταση και συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, 
  • Η  θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού,
  • Η καταγραφή δημόσιων κτηρίων με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους.
Επειδή πιστεύουμε ότι οι επετειακές εορτές αποκτούν νόημα μόνο όταν βελτιώνουμε την υφιστάμενη πραγματικότητα και πέρα από τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ, το βάρος των πολιτικών και κοινωνικών προσπαθειών θα πρέπει να στραφεί προς την ίδια την πάσχουσα κοινωνία και όχι τα πάσχοντα άτομα.